Open Huisdagen woensdag 3 en donderdag 4 november 2021
Open Huisdagen woensdag 3 en donderdag 4 november 2021
Meer info

Rugproblemen voorkomen door massage

Ina den Otter
11 februari 2021

De preventieve en ontspannende werking van massagestoelen

‘Na inspanning volgt ontspanning’ wordt regelmatig gezegd. Toch vergeten we maar al te vaak om ons lichaam de nodige rust en ontspanning te geven na een dag hard werken, een lange wandeling of sportinspanning. Ook als we wat ouder worden is het van groot belang om lichaam en geest regelmatig rust te geven.

3.000 jaar geleden wisten we het al

Ten opzichte van de oudheid is er niet veel veranderd met betrekking tot het belang van massages voor mentale en fysieke ontspanning. Alleen gunnen in de huidige tijd maar verrassend weinig mensen zichzelf de ontspannende en heilzame effecten van massage of men neemt er gewoonweg de tijd niet voor.

Om deze drempel te verlagen is er dankzij de technologische vooruitgang veel mogelijk, zonder dat het u extra inspanning of tijd kost. In dit artikel leest u waarom onze wervelkolom letterlijk de essentiële ruggengraat is van een gezonde levensstijl. Maar ook hoe u zich eenvoudig dagelijkse ontspanningsmassages kunt veroorloven door middel van een massagestoel, welke massageinstellingen de meeste massagestoelen hebben en wat het effect is van de diverse soorten stoelmassages.

De wervelkolom; centrale basis voor uw gezondheid

Door zorgvuldig om te gaan met uw wervelkolom, kunt u veel lichamelijk ongemak en blessures voorkomen. De wervelkolom draagt uw hoofd en ondersteunt de romp. Ook de ledematen zijn met uw wervelkolom verbonden. De wervelkolom is gebogen in een dubbele S-vorm en bestaat uit een groot aantal individuele wervels. De tussenwervelschijven, die als schokdempers in het menselijk lichaam werken en bijdragen aan de ophanging van de wervelkolom, liggen tussen de individuele wervels.

Alle bewegingen van de spieren worden veroorzaakt door gevoelige zenuwkoorden. De zenuwuiteinden komen samen op de wervelkolom. Omdat de wervelkolom bij bijna al uw bewegingen betrokken is, zorgen sterke spieren in het gebied van de wervelkolom voor het goed functioneren van uw lichaam. Het masseren en stimuleren van de wervelkolom en de spieren daaromheen door middel van een massagestoel zorgt naast de ontspannende werking ervan, ook voor het voorkomen van diverse lichamelijke klachten. Heeft u niet eerder op een massagestoel gezeten of gelegen, dan is het zeker een aanrader om dit eens te proberen. Het zal u aangenaam verrassen.

Rugproblemen voorkomen door massage
Persoonlijk advies van onze adviseurs

Meervoudige werking van massage

Door massage zetten de bloedvaten uit en zo wordt gezorgd voor een betere doorbloeding van het weefsel. Op deze manier worden spierkrampen losgemaakt, waarmee interne spanningen verminderen. Wat veel mensen niet weten is dat een massage ook de ademhaling verbetert en ook de spijsvertering bevordert. Hiermee versterkt de afweer van uw lichaam en wordt de regeneratiefase na inspanning verkort. Deze meervoudige werking van massage zorgt ervoor dat u minder stress ervaart, wat u weer helpt om goed te slapen.

De meest voorkomende massagetechnieken in een massagestoel

Het zal u positief verbazen wat de nauwkeurigheid en veelzijdigheid is van de meeste massagestoelen ten opzichte van een manuele massage. Vrijwel alle massagestoelen uit het assortiment van Evermes Zaltbommel hebben de mogelijkheid om te kiezen uit de volgende massagetechnieken, of zelfs een combinatie hiervan:

Rolmassage of stretchmassage

Hierbij lopen de massagerollers van de massagestoel langs de gehele rug langs de wervelkolom op en neer. De afstand tussen de rollen en de wervelkolom kan individueel worden aangepast. De flexibele massagerollen zorgen ervoor dat de rollers de vorm van de wervelkolom volgen.

Effect rol- of stretchmassage
Terwijl de rollen op en neer rollen, wordt de wervelkolom gestrekt en ontlast. Hierdoor neemt de druk van de tussenwervelschijven af. Door de wervellichamen tijdens het strekken te bewegen kan het lichaamseigen vocht terugvloeien naar de tussenwervelschijven, waardoor ze hun schokabsorberende werking terugkrijgen.
Uit onderzoek blijkt dat door regelmatige ontlasting van de wervelkolom meer dan 50% van alle rugklachten kunnen worden vermeden.

Klopmassage

Bij klopmassage wordt de rug getikt door middel van speciale bewegingen van het massagemechanisme over de gehele lengte van de wervelkolom. Bij deze massagetechniek is de snelheid ook individueel in te stellen. Ook kan de lengte van het te masseren gedeelte naar eigen wens worden aangepast.

Effect klopmassage
Door de klopmassage worden de spieren en het weefsel losgemaakt. Reeds bestaande spanning in de individuele spiergroepen kan worden opgeheven door de gelijkmatige tikbewegingen. Spanning en andere klachten worden vaak veroorzaakt door zenuwuiteinden die bekneld raken tussen de individuele wervellichamen. Door de juiste plekken los te maken, kunnen de zenuwuiteinden weer worden blootgesteld en kan de pijn afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Luchtdrukmassage

De luchtkussens bevinden zich in het rug-, been- en zitgedeelte van de massagestoel. Door hun enorme flexibiliteit passen ze zich individueel aan de lichaamsvorm aan. Een compressor, die van buitenaf in de massagestoel onzichtbaar is, pompt lucht in de luchtkamers en oefent daarmee druk uit op de kuiten. Hierdoor ontstaat een lymfedrainage-achtige toepassing. In het zitgedeelte zorgt het opblazen van de afzonderlijke luchtkamers voor zachte en ontspannende golfbewegingen. De intensiteit van de luchtdruk kan op de meeste apparaten ook handmatig worden ingesteld.

Effect luchtdrukmassage
De luchtdrukmassage is te vergelijken met een lymfedrainage. Het bloed en andere vloeistoffen die in de benen zijn gezonken, worden voorzichtig naar boven verspreid, waardoor de natuurlijke bloedcirculatie wordt ondersteund. Regelmatig gebruik van deze luchtdrukmassagetechniek kan trombose actief voorkomen.

Kneedmassage

Bij kneedmassage beweegt het massagemechanisme niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. Tegelijkertijd stijgt en daalt het in elliptische bewegingen. De snelheid van de massage kan individueel worden aangepast op de massagestoel. De kneedmassage kan over de gehele rug, een deelgebied of alleen selectief plaatsvinden.

Effect kneedmassage
De spieren en weefsels worden losgemaakt en versterkt. De doorbloeding wordt aanzienlijk bevorderd en de stofwisseling wordt gestimuleerd. Spieren en weefsels worden diep gekneed, waardoor de spanning wordt verlicht. Deze functie is vooral belangrijk om eventuele rugklachten in de toekomst te voorkomen. De kneedbeweging werkt specifiek op de spieren die bij regelmatig gebruik beschermd kunnen worden tegen beschadiging.

Positieve ervaringen gebruikers massagestoelen

De ervaring leert dat gebruikers van massagestoelen een zeer breed publiek betreft. Mensen van alle leeftijden waaronder sporters, reumapatiënten, mensen met rugklachten en ouderen die last hebben van hun spieren en gewrichten. Maar ook gezinnen die een massagestoel aanschaffen voor de pure ontspanning en het goede gevoel dat het geeft om gezond om te gaan met je lichaam.

Gebruikersreacties variëren van positief over bijvoorbeeld de rustgevende werking tot laaiend enthousiast over de pijn verlichtende werking bij met name spier-, rug- en nekklachten.

Wilt u meer informatie?

We vertellen u graag meer over de specifieke mogelijkheden van massagestoelen afgestemd op uw persoonlijke wensen. Onze adviseurs beantwoorden graag eventuele vragen die u heeft. Ook hebben we vrijwel alle modellen in onze showroom in Zaltbommel opgesteld, dus u bent van harte welkom om eens langs te komen om proef te zitten. Bel 0418 514747 voor het maken van een (bezoek)afspraak.

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van het nieuws en aanbiedingen van Evermes? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en geef uw voorkeuren aan. Dan krijgt u informatie, vooraankondigingen en interessante aanbiedingen afgestemd op uw behoeften.