Open Huisdagen woensdag 2 en donderdag 3 februari 2022
Open Huisdagen woensdag 2 en donderdag 3 februari 2022
Meer info

Over ‘zuivere koffie’ en koffie met een ‘bijsmaakje’

Job van Leersum
23 april 2021

Wat is nou een goed kopje koffie en wat niet? Het antwoord op die vraag zal door iedereen anders worden beantwoord. Dat komt omdat het met smaakbeleving te maken heeft en die is heel persoonlijk. Waar wel iets over gezegd kan worden is de kwaliteit van de koffie en wat nu puur natuur en puur van smaak is en wat niet.

Met onze jarenlange ervaring op het gebied van koffiebonen en espressomachines, durven we bij Evermes best te stellen dat we er een beetje verstand van hebben. Hieronder daarom meer duidelijkheid over koffiebonen, melanges en hoe je een heerlijke persoonlijke koffie kunt bereiden.

Over smaak valt niet te twisten, of toch wel?

Juist omdat smaak persoonlijk is en daarom voor iedereen anders, wordt vaak gezegd dat over smaak niet valt te twisten. Maar als je iets meer weet over de herkomst en de bereiding van je favoriete koffieboon, dan kan dat wel degelijk je smaakbeleving beïnvloeden.

Denk daarbij ter vergelijk aan een situatie waarbij u in een chique restaurant van de chefkok aan tafel krijgt uitgelegd welke ingrediënten uit de streek op een speciale manier zijn bereid. Dan eet u vervolgens het betreffende gerecht met een heel andere beleving en zal uw smaakbeleving intenser zijn dan wanneer u zonder toelichting een bord voor krijgt geschoteld zonder passioneel betoog over de regionale herkomst en speciale bereidingswijze. Overigens kan dat dan ook nog steeds prima smaken uiteraard. Maar weten van de bijzondere achtergrond en wijze van bereiding van een smaakproduct, zorgt voor een meer pure en intense beleving.

Dat is met koffie ook zo. Vandaar de vele dure koffiereclames die een associatie opwekken met een positieve smaakbeleving en aroma’s die je zwoel van zoete geuren tegemoet komen.

La Messoni koffiebonen
Positieve smaakbeleving

Rainforest Alliance zorgt voor boeren en arbeiders

Evermes mag met trots het keurmerk van Rainforest Alliance voeren voor de speciale La Messoni koffie die exclusief wordt geïmporteerd uit Italië. Rainforest Alliance ziet erop toe dat de omstandigheden voor de boeren en arbeiders waar de koffie wordt geproduceerd, verbeterd worden en dat ze een eerlijke prijs ontvangen voor hun aandeel in de productieketen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit er ook voor zorgt dat uw kopje koffie nog beter smaakt.

Strictly high grown koffiebonen – verschil in kwaliteit

De koffiebonen die voor onze La Messoni koffie worden gebruikt zijn van een hoogstaande kwaliteit. De bonen komen o.a. uit Brazilië, Colombia en Nicaragua. De La Messoni bonenmelange bestaat uit 67% Arabica- en 33% Robusta bonen. Het betreft strictly high grown koffiebonen. Dat wil zeggen dat de koffie boven een grens van 1200 meter wordt verbouwd. In de koffiewereld wordt dit gezien als de allerhoogste kwaliteit koffie. Dat is dan ook de reden waarom de La Messoni koffiemelange de rijke authentieke smaak heeft. De Robusta koffiebonen worden aan de melange toegevoegd om de koffie een mooi crèma en stevige bite te geven.

La Messoni koffiebonen
La Messoni koffiebonen

Slow roast – ambachtelijk gebrande bonen

De koffiebonen worden ambachtelijk gebrand op de slow roast manier. De bonen krijgen door dit procedé in 12 minuten een mooie bruine kleur. Door bonen slow roasted te branden wordt een zeer intense smaakbeleving ontwikkeld. En dat proef je.

Hoe maak je een echte espresso?

Espressokoffie is koffie die onder hoge druk is gezet. Dat onder druk zetten van de koffie stelt andere eisen aan zowel de koffie, alsook aan de machine om de koffie te bereiden. Bij het traditionele koffiezetten, met een ‘normaal’ koffiezetapparaat, loopt het water rustig langs de koffie en krijgt zodoende de smaak. Om een goede espresso te kunnen maken, moet het water onder hoge druk langs de koffie worden geperst. Hierdoor ontstaat een crèmelaag op de koffie die bestaat uit etherische oliën en vetten die door de druk uit de koffie wordt geperst.

Bij ‘gewone zet-koffie’ wordt slechts 45% van de stoffen uit de koffie gebruikt. Bij espresso wordt maar liefst 90% van die stoffen gebruikt, vandaar de intense espressosmaak. De espressokoek (koffieprut) die overblijft is dan eigenlijk alleen nog maar pulp. Om een echte espressosmaak te krijgen, is een koffiemelange nodig die net iets langer gebrand is, waardoor deze iets vetter is. Ook is de specifieke espressokoffie fijner gemalen.

Positieve reacties La Messoni koffiedrinkers

Het betreft een breed publiek dat onze La Messoni koffiebonen met grote regelmaat afneemt. Mensen van alle leeftijden en gezinssamenstellingen. Ze hebben echter één ding gemeen: ze genieten van een heerlijk kopje originele Italiaanse koffie.

Het zal u niet verbazen dat we niet alleen aan particulieren onze La Messoni koffie leveren, maar dat ook de horeca en bedrijven gretig afnemers zijn van onze bonenmelange. Vaak in combinatie met de La Messoni apparatuur, die we ook leveren in horecavarianten die geschikt zijn voor intensief gebruik en alle mogelijke opties en capaciteiten die je in een horecagelegenheid nodig hebt.

Gebruikersreacties zijn veelal positief en bijzonder enthousiast over de intense smaakbeleving die onlosmakelijk verbonden is aan onze La Messoni bonenmelange. Ook de constante kwaliteit wordt vaak genoemd.

Wilt u meer informatie?

We vertellen u graag meer over de specifieke koffiebereidingen afgestemd op uw persoonlijke wensen. Onze adviseurs beantwoorden graag eventuele vragen die u heeft. Ook hebben we vrijwel alle modellen in onze showroom in Zaltbommel opgesteld, dus u bent van harte welkom om eens langs te komen om te proeven, zelf te ervaren en bijvoorbeeld de verschillende koffiemachines te vergelijken. Bel 0418 514747 voor het maken van een (bezoek)afspraak.

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte worden gehouden van het nieuws en aanbiedingen van Evermes? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en geef uw voorkeuren aan. Dan krijgt u informatie, vooraankondigingen en interessante aanbiedingen afgestemd op uw behoeften.